Cooking with Nac #1 – szybkie, proste i smaczne śniadania 

Nie jestam wielkim znawcą kuchni i rzadko kiedy gotuję. Zazwyczaj jak już jestem bardzo głodna, robię sobie coś do jedzenia co jest szybkie, w miarę zdrowe (czyli nie te wszystkie szybkie dania z torebki, gdzie chemii jest więcej niż jedzenia) i ładnie wygląda. 

Na moim blogu chciałabym wprowadzić nową serię o gotowaniu. Będą w niej umieszczane sprawdzone przeze mnie przepisy na smaczne jedzonko.

Na pierwszy ruszt idzie.. śniadanie! Robię je sobie zazwyczaj tylko w weekendy, ponieważ w ciągu tygodnia nie mam na to czasu i pierwszy posiłek zjadam w szkole. 

1. Placuszki bananowe z orzechami

Co potrzebujemy?

  • jeden banan 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 12-15 pokrojonych orzechów (obojętnie jakie, ja wymieszałam brazylijskie z włoskimi)
  • jajko
  • 4 łyżki mąki 
  • 1/3 szklanki mleka
  • olej kokosowy lub roślinny 
  • (ewentualnie) cukier puder

Jak to robimy?

Widelcem ugniatamy banana. Polewamy go sokiem z cytryny. Kroimy orzechy na małe kawałki po czym dajemy do miski z bananem. Wsypujemy mąkę i dodajemy jajko i mleko. Całość mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju (najlepiej kokosowym, jeśli tako posiadacie, jednak zwykły Kujawski też ujdzie). Na patelni kształtujemy na okrągłe placuszki. Czekamy aż będą mieć piękny złoty kolor i obracamy na drugi bok. Następnie wykładamy na talerz, na którym położyliśmy ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Możemy obsypać cukrem pudrem, jeśli nie boimy się kalorii.

2. Omlet by Nac. 

Co potrzebujemy?

  • 3 jajka
  • łyżkę mleka
  • łyżkę mąki
  • łyżeczkę wegety
  • olej do smażenia
  • ketchup 

Jak to robimy?

Do miski dodajemy rozbite jajka, mąkę, mleko i wegetę. Wszystko mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy zawartość miski i czekamy aż jedna strona zabarwi się na złoty kolor,  po czym przerzucamy na drugą. Wykładamy na talerz, po czym dodajemy ketchupu. Jest to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. 

3. Tosty francuskie z pomidorami

Co potrzebujemy?

  • 3 kromki chleba (najlepiej takiego czerskiego, po terminie)
  • jajko 
  • łyżeczka wegety
  • szczypta pieprzu i soli
  • szczypta ziół prowansalskich (do pomidora)
  • jeden pomidor 

Jak to robimy?

Na głębokim talerzu rozbijamy jajka dodając wszystkie przyprawy. Roztrzepujemy. Następnie maczamy kromki, tak aby wsiąkneły jajko. Układamy na rozgrzanej patelni i obsmażamy z obu stron na cudowny, złoty kolor. Układamy na talerzu, na którym jest ręcznik kuchenny, na którym odsączymy zbędny tłuszcz. Pomidora kroimy w małe kosteczki dodając szczyptę ziół prowansalskich. Następnie łyżeczką wykładamy na nasze tosty. 

Myślę, że napisałam te przepisy w miarę zrozumiały sposób. Nie są one jakieś nadzwyczajne, a składniki które stosujemy każdy zazwyczaj ma w lodówce. Życzę smacznego!

Reklamy
Cooking with Nac #1 – szybkie, proste i smaczne śniadania 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s